Пенсійне забезпечення шахтарів

Пенсійне забезпечення шахтарів та членів їх сімей здійснюється відповідно до Законів України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування», «Про пенсійне забезпечення», «Про підвищення престижності шахтарської праці».

Законом України “Про підвищення престижності шахтарської праці” від 02.09.2008 № 345-VI (далі – Закон), який діє з 16 вересня 2008 року, передбачено підвищення престижності шахтарської праці, надання додаткових гарантій у виплаті та підвищенні заробітної плати і розв’язанні соціально-побутових проблем шахтарів.

Дія цього Закону поширюється на:

- шахтарів які видобувають вугілля, залізну руду, руди кольорових і рідкісних металів, марганцеві, уранові, магнієві (солі калієво-магнієві та солі магнієві) та озокеритні руди;

- працівників шахтобудівних підприємств, які зайняті на підземних роботах повний робочий день;

- працівників державних воєнізованих аварійно-рятувальних служб (формувань) у вугільній промисловості – за Списком № 1 виробництв, робіт, професій, посад і показників на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці, зайнятість в яких повний робочий день дає право на пенсію за віком на пільгових умовах, та членів їх сімей.

При визначенні права на пенсію за віком на пільгових умовах до стажу роботи, що дає право на призначення такої пенсії, зараховується час проходження строкової військової служби, якщо на момент призову на строкову військову службу особа навчалася за фахом у професійно-технічному навчальному закладі, працювала за професією або займала посаду, що передбачала право на пенсію на пільгових умовах.

Час навчання за спеціальністю в професійно-технічних навчальних закладах зараховується до пільгового стажу за умови, якщо протягом 3 місяців після закінчення навчання особа працевлаштувалася за набутою професією.

У будь-якому випадку час навчання у професійно-технічному навчальному закладі та час проходження строкової військової служби, які зараховуються до пільгового стажу, не повинен перевищувати наявного стажу роботи, що дає право на пенсію на пільгових умовах.

Документами, що підтверджують пільговий стаж є трудова книжка та уточнююча (пільгова) довідка. Такі довідки, як правило, є обов'язковими, оскільки в трудових книжках не зазначається, у яких умовах працювали особи і чи були вони зайняті певними роботами або на певних виробництвах протягом повного робочого дня.

Також, в обов’язковому порядку надаються копії наказів підприємства про результати атестації робочих місць з додатком, у якому зазначено перелік робочих місць та їхнє право на пенсію за віком на пільгових умовах за Списком № 1 чи № 2 (для підтвердження стажу після 21.08.1992 року).

Є деякі особливості обчислення пенсій шахтарям. Так, статтею 8 Закону передбачено, що мінімальний розмір пенсії шахтарям, які відпрацювали на підземних роботах не менш як 15 років для чоловіків та 7,5 років для жінок за списком № 1 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затвердженим Кабінетом Міністрів України, встановлюється незалежно від місця останньої роботи, у розмірі 80 відсотків середньої заробітної плати шахтаря, але не менш як три розміри прожиткового мінімуму, встановленого для осіб, які втратили працездатність.

Для обчислення розміру пенсій за віком за кожний повний рік стажу роботи на підземних роботах до страхового стажу додатково зараховується по одному року.

Якщо розмір пенсії шахтаря, визначений з урахуванням норм Закону, не досягає трьох розмірів прожиткового мінімуму, встановленого для осіб, які втратили працездатність, йому здійснюється доплата до зазначеного мінімального розміру. На сьогодні цей розмір дорівнює 5526 грн.

Відповідно до ч. 3 ст. 27 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» максимальний розмір пенсії не може перевищувати 10 прожиткових мінімумів, встановлених для осіб, які втратили працездатність. З 01.07.2021 розмір максимальної пенсії дорівнює 18540 грн.

У зв'язку з підвищенням прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, пенсії шахтарів, які залежать від означеного показника, підлягають перерахунку.

Друк