На Донеччині виявлено фіктивну продаж тютюнових виробів в оптових обсягах

З продавцями контрафактної продукції, що підлягає обов’язковому ліцензуванню, ми вже стикалися, але щоб продавали «мертві душі» під виглядом тютюнових виробів – це щось новеньке.

Так, до поля зору податкової служби потрапила діяльність одного з підприємств Донецької області, яке, незважаючи на відсутність ліцензій на право роздрібної та/або оптової торгівлі тютюновими виробами, з початку 2020 року здійснило придбання тютюнових виробів з обсягом ПДВ більше 8,3 млн грн, в той час, як протягом 2020 року реалізовано їх було лише на 2,6 тис. грн ПДВ з обсягу реалізації зазначених товарів.

Під час більш пильного вивчення податківцями діяльності зазначеного платника податків було встановлено, що останній не мав зареєстрованих у встановленому законом порядку місць зберігання роздрібних та/або оптових партій тютюнових виробів, а повідомлення про об’єкти оподаткування або об'єкти, пов'язані з оподаткуванням, або через які провадиться діяльність, підприємством до контролюючих органів не подавались.

Все вищезазначене може вказувати на ймовірне формування підприємством схемного податкового кредиту, що здійснювалось в системі електронного адміністрування ПДВ шляхом накопичення сум ліміту ПДВ для подальшого розповсюдження контрагентам-покупцям, у тому числі підприємствам реального сектору економіки.

З метою оперативного відпрацювання ризикового податкового кредиту фахівці податкової служби регіону направили відповідну інформацію до ДПС України. В результаті відпрацювання схему ухилення від оподаткування ПДВ у розмірі 8,3 млн грн припинено.

В цілому необхідно відмітити, що за останній тиждень фахівцями податкової служби Донеччини було виявлено 7 несумлінних суб’єктів господарювання, які відповідали критеріям ризиковості платників податку на додану вартість, чим було упереджено формування та розповсюдження схемного податкового кредиту у розмірі 20,3 млн гривень.

 

#РуйнуванняСхем, #перевірки, #ДПС_Донеччина

Друк