Спрощення системи оподаткування: питання і відповіді

Нещодавно старшим державним інспектором Ясинуватсько-Авдіївської ДПІ Покровсько-Добропільського управління ГУ ДПС у Донецькій області Піхур Альоною проведено сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему: «Актуальні питання платників єдиного податку».

Пропонуємо найактуальніші з них:

Питання: Чи може фізична особа-платник єдиного податку, яка перейшла протягом року на загальну систему оподаткування, знову зареєструватися платником єдиного податку в цьому самому році?

Відповідь: Відповідно до пп. 298.1.4 п. 298.1 ст. 298 Податкового кодексу України (далі - ПКУ) суб’єкт господарювання, який є платником інших податків і зборів відповідно до норм ПКУ, може прийняти рішення про перехід на спрощену систему оподаткування шляхом подання заяви до контролюючого органу не пізніше, ніж за 15 календарних днів до початку наступного календарного кварталу. Такий суб'єкт господарювання може здійснити перехід на спрощену систему оподаткування один раз протягом календарного року.

Тобто фізична особа-підприємець, яка на початок року була платником єдиного податку та перейшла на сплату інших податків і зборів (загальну систему оподаткування) з 1 квітня (1 липня або 1 жовтня), не може повернутись у поточному році на спрощену систему оподаткування, оскільки така особа вже скористалась своїм правом на застосування спрощеної системи оподаткування у поточному році.

Разом з тим, така фізична особа може перейти на спрощену систему оподаткування з 1 січня наступного року за умови відповідності вимогам ст.291 ПКУ.

Питання: Хто звільняється від нарахування, обчислення та сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з карантином?

Відповідь: Закон України від 17 березня 2020 року № 533-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID – 19)» (далі – Закон № 533) вносить низку змін до Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (далі – Закон про ЄВ).

Так, за періоди з 1 по 31 березня та з 1 по 30 квітня 2020 року тимчасово звільняються від нарахування, обчислення та сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – єдиний внесок) лише за себе:

  • фізичні особи-підприємці, в тому числі ті, які обрали спрощену систему оподаткування;
  • особи, як провадять незалежну професійну діяльність, а саме наукову, літературну, артистичну, художню, освітню або викладацьку, а також медичну, юридичну практику, в тому числі адвокатську, нотаріальну діяльність, або особи, які провадять релігійну (місіонерську) діяльність, іншу подібну діяльність та отримують дохід від цієї діяльності;
  • члени фермерського господарства, якщо вони не належать до осіб, які підлягають страхуванню на інших підставах.

При цьому, такі платники єдиного внеску на власний розсуд вирішують питання щодо застосування передбаченого звільнення від єдиного внеску.

Вони можуть прийняти рішення про нарахування, обчислення та сплату єдиного внеску за вказані періоди в розмірах та порядку, визначених Законом про ЄВ. У такому разі інформація про сплачені суми зазначається у звітності про нарахування єдиного внеску за звітний період, визначений для таких осіб Законом про ЄВ.

Питання: Чи може контролюючий орган відмовити фізичній особі-підприємцю у реєстрації платником єдиного податку?

Відповідь: Відповідно до п.299.9 ст.299 Податкового кодексу України підставами для прийняття контролюючим органом  рішення про відмову у реєстрації фізичної особі-підприємця платником єдиного податку є: невідповідність такого суб’єкта вимогам, встановленим ст. 291 даного Кодексу; наявність у суб’єкта господарювання, який утворюється у результаті реорганізації (крім перетворення) будь-якого платника податку, непогашених податкових зобов’язань чи податкового боргу, що виникли до такої реорганізації; недотримання таким суб’єктом вимог, встановлених п.п.298.1.4 п.298.1 ст.298 Кодексу.

У разі відмови у реєстрації платника єдиного податку контролюючий орган зобов’язаний надати протягом двох робочих днів з дня подання суб’єктом господарювання відповідної заяви письмову вмотивовану відмову, яка може бути оскаржена суб’єктом господарювання у встановленому порядку.

 

Покровсько – Добропільське управління                     

ГУ ДПС у Донецькій області                                 

Друк