Засідання Координаційної ради з питань сім'ї, гендерної рівності, демографічного розвитку, запобігання та протидію домашньому насильству та торгівлі людьми

Під керівництвом заступника голови міської ради Зазуляка Є.М. відбулось засідання Координаційної ради з питань сім'ї, гендерної рівності, демографічного розвитку, запобігання та протидію домашньому насильству та торгівлі людьми.

Розглядаючи в ході роботи засідання питання «Про хід реалізації основних положень Закону України "Про запобігання та протидію домашньому насильству" у І півріччі 2019 року», члени координаційної ради відмітили, що в місті активізувалась робота щодо запобігання та протидії домашньому насильству і насильству за ознакою статі та запровадженню комплексних дій та заходів, спрямованих на зменшення такого явища.

watermarked 06.08.2019 1 1

В цілому з початку 2019 року отримано 26 повідомлень щодо  скоєння домашнього насильства: 23 від жінок і 3 від дітей,  внесено додаткову інформацію про повторні випадки вчинення насильства в 3 сім'ях. Дані сім’ї не залишаються поза увагою, фахівцями ЦСССДМ, відділу у справах сім’ї, молоді та спорту постійно вживаються відповідні заходи для забезпечення своєчасного реагування: здійснюються обстеження з метою з’ясування обставин вчинення насильства, складаються акти соціального інспектування, здійснюється оцінка потреб сім’ї, надається роз'яснювальна  допомога.

Перешкоджає та ускладнює розв’язання проблеми виникнення домашнього насильства слабка поінформованість населення про дію законодавства, про права постраждалих осіб, про дію спеціальних заходів щодо протидії домашньому насильству, а також небажання розголошення випадків поза межами родини, страх перед стороннім осудом.

Подолати проблему можливо лише об’єднавши зусилля усіх соціальних партнерів: органів Національної поліції, міської ради, соціальних служб, освітніх та медичних закладів.

За підсумками обговорення першого питання було прийнято рішення про подальшу взаємодію та вирішені питання подальшої організації навчальної, інформаційної, правоосвітньої діяльності, у вигляді проведення спільних зустрічей з населенням за місцем проживання, з батьками на батьківських зборах, які проводять заклади дошкільної та загальної середньої освіти; тренінгів та круглих столів за даним напрямком тощо.

         У зв’язку з Всесвітнім днем протидії торгівлі людьми (30 липня) другим питанням відбулись обговорення доповіді начальника відділу у справах сім’ї, молоді та спорту Мантурової О.М. «Торгівля людьми – сучасна форма рабства». Під час обговорення члени ради внесли пропозиції, направлені на  удосконалення відповідної роботи суб’єктів, які здійснюють заходи у сфері протидії торгівлі людьми та окреслили коло завдань, від вирішення яких у подальшому залежатиме якісний та кількісний показник їхньої діяльності.

За підсумками засідання з кожного розглянутого питання прийнято відповідні рішення.

Друк