“Пакунок малюка” - важливий соціальний проект: які рекомендації надає МОЗ

З 1 вересня в Україні стартував масштабний проект «пакунок малюка». До 2020 року - у пілотному режимі. Це означає, що Міністерство соціальної політики, що реалізує цей проект, буде вивчати відгуки батьків, соціальних служб, місцевих органів влади і вносити необхідні зміни. Зі свого боку МОЗ України і надалі надаватиме рекомендації, щоби речі були максимально корисні для здоров’я новонародженої дитини.

“Пакунок малюка” - це новий формат безповоротної соціальної допомоги для кожної дитини, яка народжується в Україні. Це масштабний соціальний проект, що стартував одночасно по всій Україні, щоб усі українські немовлята отримували підтримку від держави незалежно від регіону проживання або рівня матеріальної забезпеченості. МОЗ України надало експертну підтримку проекту в частині забезпечення здоров’я новонародженого.

“МОЗ України рекомендувало прибрати з пакунка будь-які медичні вироби і ліки, тому що їх має призначати лікар, а універсальних ліків, які підходять усім дітям, не існує. Крім того, МОЗ України поділяє позицію Всесвітньої організації охорони здоров’я щодо користі грудного вигодовування. Вигодовування сумішами можливе лише у тих випадках, коли жінка не може годувати дитину грудним молоком. Тому ми так само рекомендували не включати суміші і пляшечки до “пакунка малюка”, адже вони могли спонукати мам новонароджених дітей відмовитися від грудного вигодовування на користь сумішей”, - сказала Ірина Литовченко, гендиректор Директорату стратегічного планування і євроінтеграції Міністерства охорони здоров’я.

Отримати “пакунок малюка” можуть мати, батько, родичі, прийомні батьки чи патронатний вихователь. Для отримання “пакунка малюка” достатньо заповнити заяву у пологовому будинку чи у соціальній службі.

Програма “пакунок малюка” наразі працює у тестовому режимі, що дозволяє оцінити всі нюанси реалізації, питання своєчасної доставки, документального оформлення, користі та зручності предметів у пакунку, отримати зворотній зв’язок від батьків, соціальних служб і місцевих органів влади.

Затверджено нові правила щодо отримання одноразової натуральної допомоги «пакунок малюка» при народженні дитини

Управління соціального захисту повідомляє, що 27 грудня 2018 року постановою Кабінету Міністрів України № 1199 внесено зміни до постанови Кабінету Міністрів України від 20.06.2018 № 512 «Деякі питання реалізації пілотного проекту із надання при народженні дитини одноразової натуральної допомоги «пакунок малюка».

Затверджено нові правила, які зобов'яжуть жіночі консультації, пологові будинки інформувати молодих матерів про те, що знаходиться в коробці для того, щоб вони були задоволені. Якщо мама виявить у "Пакунок малюка" бракований товар або недостатню комплектацію, то вона матиме право скласти акт у вільній формі і подати його в ту організацію, яка його видала. Акт буде розглянуто обласним підрозділом соцзахисту і фахівці організують роботу щодо усунення виявлених недоліків.
Батькам, які не отримали «Пакунок малюка» в пологовому будинку через його відсутність або іншу поважну причину, його видадуть за місцем прописки/ проживання новонародженого в управлінні соціального захисту населення протягом 30 днів після народження дитини. Для цього необхідно обов’язково пред'явити довідку з пологового будинку про неотримання бебі-боксу в даному закладі. 
Координатором дій по отриманню та видачі одноразової натуральної допомоги «пакунок малюка» є управління соціального захисту населення.

За консультацією звертатися за адресою: м.Новогродівка, вул.Центральна, 24, або за телефоном 41-69.

Друк