Як підтвердити періоди роботи на підприємствах тимчасово окупованої території?

З 26.01.2021 громадяни отримали можливість підтвердження стажу набутого до 1 січня 2004 року, якщо в трудовій книжці є записи з виправленнями або недостовірні (неточні) записи про періоди роботи на підприємствах, в установах, організаціях (їх правонаступниках), розташованих на тимчасово окупованих територіях у Донецькій та Луганській областях, Автономної Республіці Крим та місті Севастополі (далі – підприємства, які розташовані на тимчасово окупованій території).

Хто підтверджує стаж?

Спеціально створені при Головних управліннях Пенсійного фонду України в Автономній республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі комісії з питань підтвердження стажу роботи, що дає право на призначення пенсій (далі – Комісія).

Крім того! Підтвердження періодів роботи на підприємствах, які розташовані на тимчасово окупованій території, здійснюється на підставі показань не менше двох свідків, які знають заявника по спільній з ним роботі на одному підприємстві, в установі, організації (у тому числі у колгоспі) і мають документи за період сумісної роботи з заявником.

Опитування свідків проводиться за попереднім запрошенням територіальним органом Пенсійного фонду України, в який надано заяву про підтвердження стажу.

На підставі опитування свідків або заяв та долучених до них документів, Комісія приймає рішення щодо підтвердження стажу роботи або відмову в його підтвердженні.

Які документи надає заявник?

  • Заява;
  • документи, які підтверджують факт припинення підприємства, установи, організації в результаті їх ліквідації (у тому числі архівні) – щодо підприємств, установ, організацій, ліквідованих до 01 липня 2004 року та/або щодо яких відсутні дані про проведення реєстраційних дій в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань (далі – Єдиний державний реєстр);
  • трудова книжка;
  • документи (за наявності), видані архівними установами, зокрема:

довідка про заробітну плату;

-копії документів про проведення атестації робочих місць;

-копії документів про переведення на іншу роботу, на роботу з неповним робочим днем, надання відпусток без збереження заробітної плати.

Документи подаються заявником до будь – якого територіального органу Пенсійного фонду України незалежно від території обслуговування.

Заява може бути подана законним представником або представником, який діє на підставі виданої йому довіреності, посвідченої нотаріально.

Важливо!

Свідками можуть бути й ті особи, що проживають у відмінному від заявника місті України.

У такому випадку опитування свідка проводиться територіальним органом Пенсійного фонду України за місцем проживання свідка . Запрошення надсилається свідку протягом трьох днів з дня одержання запиту від територіального органу Пенсійного фонду України за місцем проживання заявника.

Запрошення свідка, який проживає на тимчасово окупованій території у Донецькій та Луганській областях, Автономної Республіці Крим та місті Севастополі, для його опитування здійснюється заявником. Опитування проводиться територіальним органом Пенсійного фонду України, який обирає свідок.

Звертаємо увагу!

Якщо необхідний свідок проживає за межами України, він надсилає заяву, в якій зазначається інформація про спільний період роботи на одному підприємстві із заявником. Документ легалізується органами Міністерства закордонних справ України (у разі якщо інше не передбачено законодавством України, міжнародними договорами, в яких бере участь Україна) або дипломатичними представництвом чи консульською установою України в державі проживання свідка. До заяви свідок додає завірені копії документів про свою роботу за період, який він підтверджує.

3 постанова від 16.02.2021

Друк