Пільги дітям війни

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 04.06.2015р. № 389 «Про затвердження Порядку надання пільг окремим категоріям громадян з урахуванням середньомісячного сукупного доходу сім’ї» з 1 липня 2015 року пільги дітям війни з оплати за житлово-комунальні послуги (централізоване постачання холодної води, водовідведення, електропостачання, централізоване опалення, вивезення побутових відходів) надаються залежно від сукупного доходу пільговика згідно статті 5 Закону України “Про соціальний захист дітей війни”.

Згідно законодавства дитина війни - особа, яка є громадянином України та якій на час закінчення (2 вересня 1945 року) Другої світової 640bd259ffdced90830152d1191e7a38 Mвійни було менше 18 років.
Закон України № 2195-IV від 18.11.2004 року "Про соціальний захист дітей війни" (із змінами), який набрав чинності з 1 січня 2006 року, установлює правовий статус дітей війни і визначає основи їх соціального захисту та гарантує їх соціальну захищеність шляхом надання пільг і державної соціальної підтримки.

Нагадуємо, що пільга - це вид соціальної підтримки. Пільги на оплату житлово-комунальних послуг надаютьcя підприємствами та організаціями у безготівковій формі шляхом зменшення або звільнення від оплати за послуги. Вони обраховуються як знижка плати за фактично спожитий обсяг пільгових послуг, але не більше від встановлених норм споживання (за наявності засобів обліку) або за обсяг послуг, визначений за нормами споживання (за відсутності засобів обліку).

Відповідно до статті 5 Закону "Про соціальний захист дітей війни" діти війни мають право на 25% знижку оплати за користування комунальними послугами у межах середніх норм споживання.

То в якому випадку пільга зберігається після 1 липня 2015 року?

Якщо сукупний дохід пільговика за попередні 6 місяців не перевищує величину доходу, який дає право на податкову соціальну пільгу (у 2017 році це 2240 грн.),

Припустимо, у помешканні проживають пільговик – дитина війни, його дружина-пенсіонерка. У пільговика пенсія - 1980 гривень на місяць, у пенсіонерки - 1400 гривень. Чи матиме пільговик після 1 липня 2015 року  пільгу при сплаті ЖКП?

Дитина війни має 25% знижку з оплати ЖКП. Законом України "Про соціальний захист дітей війни" не передбачено поширення пільг дитини війни на членів сім'ї пільговика. Отже, враховується дохід тільки пільговика. У даному випадку дохід пільговика, тобто пенсія (1980грн), є меншою за величину податкової соціальної пільги, тому дитина війни і далі матиме право на пільги.

Або ще один приклад. У квартирі проживають дві особи-чоловік та дружина. Обоє вони, і чоловік, і жінка мають статус «дитина війни». Пенсія чоловіка - 3800 грн. Його  дохід, тобто пенсія, вища, аніж податкова соціальна пільга, тому цей пільговик не матиме права користуватися 25-відсотковою знижкою при оплаті за житлово-комунальні послуги. Пенсія дружини-1400 грн. і є меншою за величину податкової соціальної пільги (2240 грн), тому вона і надалі отримуватиме 25-відсоткову знижку в оплаті за ЖКП.

Наголошуємо, що реалізація пільг з оплати житлово-комунальних послуг належить до компетенції організацій, які надають ці послуги. Управління соціального захисту населення як головний розпорядник коштів міського бюджету здійснює розрахунки з постачальниками послуг на підставі отриманих від них щомісячних звітів щодо послуг, наданих пільговим категоріям громадян.

 На який термін призначатимуть пільгу?

На 12 місяців з місяця визначення відповідного права. Після закінчення цього терміну структурний підрозділ із питань соціального захисту населення визначає право пільговика на отримання пільг на наступний період. У разі зменшення доходу сім'ї пільговик має право звернутися до управління соціального захисту населення (за адресою: м.Новогродівка,вул. Центральна, 24, тел. 41-67, моб.0990477426) для визначення права на отримання пільг із місяця звернення.

Як пільговик дізнається, чи матиме він право на пільгу після 1 липня 2015 року?

Для реалізації свого права на пільги він повинен подати органу соціального захисту населення за місцем проживання заяву.

Друк