Будьте уважними - не вірьте фейкам!

Шановні мешканці м.Новогродівка, Миколаївської, Михайлівської та Галицинівської сільських рад, смт. Комишівка!

Останнім часом в мережі «Фейсбук», серед населення нашого міста та сільських рад, які мають увійти до майбутньої Новогродівської ОТГ розповсюджується неправдива інформація щодо зміни статусу міста обласного підпорядкування, яке має Новогродівка на селище міського типу .

У січні Кабінет Міністрів України направив на розгляд Верховної Ради України проект Закону № 2804 «Про засади адміністративно-територіального устрою України». Роз’яснення Міністерства регіонального розвитку щодо норм та особливостей цього законопроекту  можна переглянути за посиланням https://decentralization.gov.ua/news/12149?page=4.

Що стосується фейка про втрату статусу міста Новогродівкою наводимо конкретне пояснення Мінрегіону.

Пояснюємо: ст. 58 Конституції України закріплює один з найважливіших загальновизнаних принципів сучасного права – закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі. Це означає, що вони поширюють свою дію тільки на ті відносини, які виникли після набуття законами чи іншими нормативно-правовими актами чинності.

Закріплення названого принципу на конституційному рівні є гарантією стабільності суспільних відносин, у тому числі відносин між державою і громадянами, породжуючи у громадян впевненість у тому, що їхнє існуюче становище не буде погіршене прийняттям більш пізнього закону чи іншого нормативно-правового акта.

Таким чином, населені пункти, яким статус міст було присвоєно до набуття чинності відповідною нормою проекту, збережуть цей статус.

Кожен має право на вільне висловлювання своїх думок, але не кожна думка є правильною і правдивою. Ті, хто сьогодні розносить серед населення цю фейкову інформацію, роблять це заради своєї користі та збереження своїх матеріальних інтересів на сільських  територіях. Слухати можна кожного, а чи можна вірити їм, це велике питання!

Друк