Пенітенціарна пробація як складова ресоціалізації засуджених осіб

Безпека суспільства – найголовніша мета пробації в Україні, яка здійснюється шляхом комплексу заходів, що мають на меті виправлення та повернення у суспільство засуджених. 

Відповідно Закону України «Про пробацію», пенітенціарна пробація - це підготовка осіб, які відбувають покарання у виді обмеження волі або позбавлення волі на певний строк, до звільнення з метою трудового і побутового влаштування таких осіб після звільнення за обраним ними місцем проживання.

Заходи пенітенціарної пробації здійснюються органом пробації за місцем, яке обрав засуджений для проживання після звільнення, на підставі звернення адміністрації установи виконання покарань шляхом залучення органів соціального патронажу. За зверненням адміністрації установи орган пробації за обраним місцем проживання засудженого після звільнення спільно з державними органами та органами місцевого самоврядування сприяє засудженим, які готуються до звільнення, у: визначенні місця проживання після звільнення; влаштуванні до спеціалізованих установ для звільнених; госпіталізації до закладів охорони здоров’я осіб, які потребують стаціонарної медичної допомоги; працевлаштуванні працездатних осіб.

Таким чином, створена більш ефективна система соціальної підтримки звільнених осіб. Момент звільнення засудженого має досить важливе значення для нього, оскільки він стикається з багатьма проблеми, які самотужки вирішити не взмозі. Саме тому  на сьогоднішній день орган пробації допомогає особі, яка звільняється від відбування покарання у виді обмеження волі чи позбавлення волі на певний строк, до належного «повернення» такої особи до суспільства після ізоляції від нього.

Новогродівський міський сектор

філії ДУ «Центр пробації» в Донецькій області

Друк