Реєстрація місця проживання новонародженої дитини через відділи державної реєстрації актів цивільного стану

Реєстрація місця проживання здійснюється відповідно до Закону України "Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні" та Правил реєстрації місця проживання, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 02 березня 2016 року № 207 "Про затвердження Правил реєстрації місця проживання та Порядку передачі органами реєстрації інформації до Єдиного державного демографічного реєстру".

Реєстрація місця проживання дитини проводиться за місцем проживання її батьків/одного з батьків або ж законних представників. У разі реєстрації місця проживання батьків за різними адресами, місце проживання дитини реєструється за місцем проживання одного з батьків за письмовою згодою другого з батьків у присутності особи, яка приймає заяву, або на підставі засвідченої в установленому порядку письмової згоди другого з батьків.

За бажанням батьків чи одного з них документи для реєстрації місця проживання новонародженої дитини можуть бути подані через органи державної реєстрації актів цивільного стану під час проведення державної реєстрації народження дитини.

При поданні документів, необхідних для реєстрації місця проживання новонародженої дитини, через відділи державної реєстрації актів цивільного стану уповноважений працівник перевіряє належність документа, що посвідчує особу батьків (усиновлювачів) або інших законних представників дитини, та документа, що підтверджує повноваження особи як законного представника, особі, яка його надала, їх дійсність, правильність заповнення заяви про реєстрацію місця проживання, наявність документів, необхідних для реєстрації місця проживання дитини. Після перевірки всіх необхідних документів поданих для реєстрації місця проживання новонародженої дитини відповідальна особа відділу ДРАЦС в заяві про реєстрацію місця проживання дитини у відповідній графі проставляє свій підпис, прізвище, ініціали, дату прийняття заяви та печатку відділу реєстрації актів цивільного стану.

Для реєстрації місця проживання новонародженої дитини подаються:

  • письмова заява встановленого зразка;
  • свідоцтво про народження дитини;
  • квитанція про сплату адміністративного збору у розмірі 13,60 грн.;
  • документ, що засвідчує особу законного представника (батьків, усиновлювачів).

Подані до відділу ДРАЦС документи для реєстрації місця проживання новонародженої дитини передаються до відповідного органу реєстрації.

У місті Новогродівка пологового будинку не має. Батьки, які проживають та мають прописку в місті Новогродівка, можуть отримати свідоцтво про народження дитини безпосередньо у пологових будинках Донецької області та України.

Але їм не надано можливості для подачі документів для реєстрації місця проживання їх новонародженої дитини та отримання довідки про реєстрацію місця проживання.

Саме довідка про реєстрацію місця проживання дитини надає право для звернення в органи соціального захисту населення для оформлення допомоги при народженні.

Друк