Роз’яснення до механізму надання статусу дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів (далі — статус)

 

Головною метою  Постанови  КМУ від 05 квітня 2017 р. № 268 із змінами, внесеними Постановою КМУ № 301 від 11.04.2018 , є фіксування факту, що дитина постраждала саме від воєнних дій та збройного конфлікту.

Надалі, у відповідності до вимог міжнародного законодавства з питань захисту прав дітей, планується розробка механізму, який буде передбачати низку соціальних заходів та пільг для цієї категорії дітей.

Відповідно до п.3 Постанови, право на отримання статусу має дитина, а також особа, яка під час здійснення антитерористичної операції (з 14.04.2014 по 30.04.2018) не досягла 18 років (повноліття), які внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів отримали:

  1. Поранення, контузію, каліцтво.
  2. Зазнали фізичного, сексуального насильства.
  3. Були викрадені або незаконно вивезені за межі України.
  4. Незаконно утримувалися, у тому числі в полоні.
  5. Залучалася до участі у діях воєнізованих чи збройних формувань.
  6. Зазнали психологічного насильства.

Під час надання дитині статусу заявник вказує обставину, яка мала найбільш негативний вплив на стан здоров’я та розвиток дитини.

Які документи потрібно надавати для отримання статусу та куди?

Перелік документів встановлено п.6 Постанови.

Відповідно до нього, заявник подає до Центру надання адміністративних послуг (м. Новогродівка, вул. Паркова, 10):

-    Заяву про надання статусу, згоду на обробку персональних даних   відповідно до ЗУ “Про захист персональних даних” та  копії таких документів:

-     свідоцтво про народження дитини або інший документ, що посвідчує особу дитини;

-    документ, що посвідчує особу заявника;

-    довідку про взяття дитини на облік, як внутрішньо переміщеної особи (якщо є);

-  документ, що підтверджує проживання/перебування дитини в  м. Новогродівка, згідно Розпорядженням КМУ від 02.12.2015р. № 1275 «Перелік населених пунктів, на території яких здійснювалася антитерористична операція»

-  висновок оцінки потреб сім’ї (особи) у соціальних послугах, підготовлений Новогродівським міським центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді                         (м. Новогродівка, вул. Молодіжна, 1).

За обставин, передбачених пп.1 п.3 Постанови, також подаються виписки з медичної картки дитини або консультаційного висновку спеціаліста, видані після медичного обстеження та лікування дитини в закладах охорони здоров’я та науково-дослідних установах, визначених МОЗ, із зазначенням діагнозу згідно з Міжнародною класифікацією хвороб та споріднених проблем здоров’я десятого перегляду, отриманих у період здійснення антитерористичної операції.

За обставин, передбачених пп.2-5 п.3 Постанови, також подаються копії:

  • заяви про вчинення щодо дитини кримінального правопорушення або про залучення дитини до провадження як потерпілої, зареєстрованої в установленому порядку у відповідних правоохоронних органах;
  • витягу з Єдиного реєстру досудових розслідувань про відкриття кримінального провадження (незалежно від результатів досудового розслідування) за зазначеною заявою про вчинення злочину щодо дитини в зоні воєнних дій та збройних конфліктів;
  • висновку експерта за результатами судової експертизи (за наявності), проведеної в ході досудового розслідування в кримінальному провадженні, якою встановлено факти фізичного, сексуального насильства щодо дитини внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів (за обставин, передбачених у пп.2 п.3 Постанови).

За обставин, передбачених пп.6 п.3 даної Постанови, також подаються:

  • висновок оцінки потреб сім’ї (особи) у соціальних послугах, підготовлений Новогродівським міським центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді (вул. Молодіжна, 1) ;
  • копія посвідчення з написом «Посвідчення члена сім’ї загиблого» (якщо дитина отримала статус відповідно до Порядку надання статусу особи, на яку поширюється чинність ЗУ “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”, деяким категоріям осіб, затвердженого постановою КМУ від 23.09.2015р. № 740);
  • копія свідоцтва про смерть та копія документа, що підтверджує загибель особи в населеному пункті, на території якого здійснювалася антитерористична операція, або копія документа, що підтверджує смерть особи внаслідок поранення, контузії, каліцтва, отриманих у зазначеному населеному пункті у період здійснення антитерористичної операції, у разі загибелі батьків дитини або одного з них – із числа цивільних осіб.

Що ж робити, якщо відомості про реєстрацію місця проживання/перебування  дитини відсутні?

Підтвердженням можуть бути дані Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, документи про право власності батьків або дитини на рухоме чи нерухоме майно, свідоцтво про базову загальну середню освіту або атестат про повну загальну середню освіту, документ про професійно-технічну освіту, або табель успішності чи учнівський квиток, або медичні документи.

Дитина має право сама звернутися за отриманням статусу якщо їй виповнилося 14 років.

В інтересах дитини мають право звертатись законні представники дитини (відповідно до ст. 39 ЦПК України, законними представниками дітей є батьки, усиновлювачі, опікуни чи інші особи, визначені законом) або у разі, коли дитина переміщується без супроводження батьків або осіб, які їх замінюють, її родичі (баба, дід, прабаба, прадід, тітка, дядько, повнолітні брат або сестра), вітчим, мачуха, представник органу опіки та піклування.

Друк