Свято Івана Купала (2)

Івана Купала - мабуть, самий неординарне українське свято, в якому вдало переплелися язичницькі і християнські традиції.

01

Свято Купала відбувалося саме в період, коли сонце приходило до зеніту – найвище піднімалося над землею, давало найбільше тепла і світла, виявляло свою найвищу чудодійну силу для рослинного і тваринного світу та для людини. Вся рослинність досягала свого апогею, все нестримно росло, розцвітало, множилося, раділо життю.

Якщо спитати когось - що це за свято Івана Купала, то багато з нас скажуть, що це свято де вогонь, через який хлопці з дівчатами перестрибують через нього, де  на святі багато гарних дівчат плитуть вінки з трав та квітів і  надвечір  гадають на судженого - кидають у воду свої вінки , де хлопці спускають з гори вогняне колесо-сонце. Коли вечоріє, дівчата з хлопцями збиралися парами і йдуть до лісу –шукати цвіт папороті. Як правило, хтось намагається знайти за її допомогою скарби, а хтось знаходить своє щастя - кохання.

           Коли забави стихають, люди від вогнища запалюють свічки на заготовлених зарання кошиках-віночках і йдуть до річки, щоб пустити їх водою й ушанувати предків. Після цього всі сідають за святкову вечерю, віддаючи шану предкам і молячись за народження літнього сонця Купали.

 1

 5 липня у територіальному центрі соціального обслуговування (надання соціальних послуг) міста Новогродівка на базі „Університету третього віку” відбувся яскравий захід до свята Івана Купала. Було запрошено на захід начальника відділу культури Савулу Юлію Петрівну і головного редактора газети „Регіональні вісті” Бережного Сергія. Розпочався захід    розповіддю   про   історію    святкування цього дня нашими предками.

2

3

4

В рамках заходу відбувся майстер-клас плетіння вінків з польових квітів (проводила Ніколаєнко Татяна Михайлівна). Усі присутні приймали активну участь у цьому захопливому дійстві, жіночки із задоволенням підбирали квіти до своїх творчих робот і з любов’ю створювали  композиції, бажаючим допомагали Мігаєнко Наталія Петрівна, Константинова Наталія Василївна.  Приміщення потопало в пахучому ароматі трав та квітів.

5

6

 Протягом заходу  лунали гучні пісні у виконанні вокального ансамблю „ Акорд”.

По закінченню цього колоритного свята відбулась фотосесія на природі у вінках, на якій присутні  продемонстрували усю свою красу.

7

8

9

10

11

12

13

14

Збір зілля і квітів на вінки

У Купальську ніч польові та лісові трави набирають виняткових чарівних властивостей, великої лікувальної сили.

Іще не скоро сонце покажеться на небі, ще триває Купальська ніч, а бабусі й відьми вже крадькома, щоб їх не побачили, йдуть до лісу збирати зілля, яке в цю ніч набуло виняткових чарівних і цілющих властивостей. Молоді дівчата збирали зілля для кохання – тирлич-зілля, сон-траву, ромен-зілля, васильки.

Вранці, як тільки розвидниться, дівчата йшли гуртом до лісу та в поле збирати квіти для вінків. Найголовніше для вінків – барвінок. З лісових квітів ще збирали ромен-зілля, боркун-зілля, материнку, чебрець, нечуй-вітер, братки, з польових – волошки, мак, сокирки, колоски хлібних зерен, з городних – любисток, м’яту, чорнобривці, ласкавці та кудрявці.

Зібравши досить різних квітів, вони йшли до річки або прямо в лісі сідають колом і плетуть вінки. В деяких місцевостях дівчата плели вінки напередодні Купайла. Кожна дівчина мала сплести два вінка. Далі проводився своєрідний хоровод із вінками – дівчата повільно йдуть одна за одною, піднімаючи до сонця вінки, які тримали в обох руках. При цьому вони підтанцьовували і співали купальських пісень:

Гей, на Івана, гей, на Купала,

Красна дівчина долі шукала.

Квітки збирала, віночок вила,

Долі водою його пустила.

Полинь, віночку, по бистрій хвилі,

Поплинь під хату, де живе милий,

Поплив віночок долі водою,

Серце дівчини забрав з собою.

 

 

 

Друк