Соціальний захист членів сімей загиблих волонтерів та добровольців, смерть яких пов’язана з участю в антитерористичній операції (операції об’єднаних сил)

Статтею 10 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» (далі – Закон) регламентовано, що чинність Закону поширюється, зокрема на:

сім’ї осіб, які добровільно забезпечували (або добровільно залучалися до забезпечення) проведення антитерористичної операції, здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях (у тому числі здійснювали волонтерську діяльність) та загинули (пропали безвісти), померли внаслідок поранення, контузії, каліцтва або захворювання, одержаних під час забезпечення проведення антитерористичної операції (у тому числі здійснення волонтерської діяльності), перебуваючи безпосередньо в районах та у період її проведення, під час забезпечення здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях (у тому числі здійснення волонтерської діяльності), перебуваючи безпосередньо в районах та у період здійснення зазначених заходів;

сім’ї осіб, які, перебуваючи у складі добровольчих формувань, що були утворені або самоорганізувалися для захисту незалежності, суверенітету, територіальної цілісності України, але в подальшому такі добровольчі формування не були включені до складу Збройних Сил України, Міністерства внутрішніх справ України, Національної гвардії України та інших утворених відповідно до законів України військових формувань та правоохоронних органів, загинули (пропали безвісти) або померли внаслідок поранення, контузії, каліцтва або захворювання, одержаних під час виконання такими добровольчими формуваннями завдань антитерористичної операції у взаємодії із Збройними Силами України, Міністерством внутрішніх справ України, Національною гвардією України та іншими утвореними відповідно до законів України військовими формуваннями та правоохоронними органами, перебуваючи безпосередньо в районах антитерористичної операції у період її проведення.

Порядок надання статусу особи, на яку поширюється чинність Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», деяким категоріям осіб, у тому числі із вищевказаних, затверджено постановою Кабінету Міністрів України  від 23 вересня 2015 р. № 740.

Звертаємо увагу, що «Посвідчення члена сім’ї загиблого» видаються управліннями соціального захисту населення за місцем проживання громадян.  

Посвідчення є документом, що підтверджує статус осіб, на яких поширюється чинність Закону, на основі котрого надаються відповідні пільги і компенсації.

Після отримання відповідного «Посвідчення члена сім’ї загиблого» на родини волонтерів та добровольців, смерть яких пов’язана із участю в АТО, поширюється дія всіх нормативно-правових актів стосовно соціального захисту родин загиблих учасників АТО, у тому числі Регіональної програми щодо медичного, соціального забезпечення, адаптації, психологічної реабілітації, професійної підготовки (перепідготовки) учасників антитерористичної операції, вшанування пам’яті загиблих воїнів – учасників АТО та соціального захисту родин Героїв Небесної Сотні на 2018-2020 роки (далі – Регіональна програма) та місцевих програм соціального захисту учасників АТО.

Регіональну програму затверджено розпорядженням голови облдержадміністрації, керівника обласної військово-цивільної адміністрації від 07.03.2018 № 319/5-18.

Слід зазначити, що Регіональна програма передбачає об’єднання зусиль органів державної влади всіх рівнів, місцевого самоврядування, закладів освіти, культури, громадських об’єднань та інших організацій стосовно вирішення проблем учасників АТО, членів їх сімей та родин Героїв Небесної Сотні, які мешкають на території Донецької області.

Регіональна програма спрямована на поступове вирішення основних проблем і зменшення соціальної напруги серед учасників АТО та членів їх родин шляхом розширення кола соціальних гарантій для цієї категорії осіб.

Заходами  виконання Регіональної програми передбачено реалізацію низки заходів, зокрема, надання щороку одноразової матеріальної допомоги особам з інвалідністю внаслідок війни з числа учасників АТО та членам сімей загиблих учасників АТО за рахунок коштів обласного бюджету на загальну суму 1200 тис. грн.

Крім того, членам сімей загиблих  волонтерів та добровольців, смерть яких пов’язана із участю в АТО, виплачується, у відповідності до постанови Кабінету Міністрів України  від 29 квітня 2016 р. № 336, одноразова грошова допомога в разі загибелі (смерті) або інвалідності деяких категорій осіб відповідно до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» за рахунок коштів державного бюджету.

Розмір вищевказаної одноразової грошової допомоги складає 750 прожиткових мінімумів, установлених законом для працездатних осіб на 1 січня календарного року, в якому загинули (померли) особи (станом на 01.08.2018 – 1321,5 тис. грн).

Новогродівське  управління соціального захисту населення

Друк