Покровська об’єднана державна податкова інспекція інформує:

Покровська ОДПІ запрошує на зустріч платників податків

20 серпня 2018 року о 11-00 в Центрі обслуговування платників Селидівського відділення Покровської ОДПІ ГУ ДФС у Донецькій області (м.Селидове, вул.Гоголя, буд.1) відбудеться зустріч у форматі «круглий стіл» заступника начальника – начальника Селидівського відділення Покровської ОДПІ ГУ ДФС у Донецькій області Босенко Є.В. із суб’єктами господарювання, на якій буде обговорюватись тема «Новації та перспективи впровадження інноваційної електронної системи e-Receipt».

 

Розгляд запитів на публічну інформацію,  які надійшли до Покровської ОДПІ  Головного управління ДФС у Донецькій області  за  січень-липень 2018 року

       Одним із шляхів забезпечення доступу до публічної інформації є надання інформації за запитами. За січень-липень 2018 року до Покровської ОДПІ Головного управління ДФС у Донецькій області надійшов 1 запит на публічну інформацію, що на 18 запитів менше, ніж за аналогічний  період  2017 року. Тематика запиту – надання інформації щодо кількості працівників, які перебувають у трудових відносинах з фізичною особою – підприємцем.

       Запит зареєстровано в системі електронного документообігу.

       Запит на публічну інформацію, що надійшов до Покровської ОДПІ ГУ ДФС у Донецькій області, має такі характеристики:

-  статус запитувача: юридична особа;             

-  форма отримання запиту:  письмово - поштою;

-  форма надання відповіді на запит:  письмово-поштою;

-  результат виконання:  інформацію надано частково.


Добровільна сплата єдиного внеску: готуємо документи для договору

            Фахівці Покровської ОДПІ Головного управління ДФС у Донецькій області нагдують перелік документів, необхідних для укладення договору про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування, передбачено п.п.1 п. 2 розділу V Інструкції про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 20.04.2015 №449 із змінами і доповненнями (далі – Інструкція №449).

            Всі платники, які мають право на добровільну сплату єдиного внеску з деяких видів загальнообов’язкового державного соціального страхування, подають до фіскальних органів за місцем проживання:

- заяву про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування або про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування (одноразова сплата єдиного внеску) за формою згідно з додатком 3 до Інструкції                   № 449;

- копію трудової книжки (за наявності);

- виписку з системи персоніфікованого обліку (ОК-5);

- копію документа, що посвідчує особу.

            Особи, зазначені у абзаці другому п. 1 розділі V Інструкції №449, члени особистого селянського господарства, якщо вони не належать до осіб, які підлягають страхуванню на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (одночасно на пенсійне, на випадок безробіття, у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності, від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності), надають також документ, що підтверджує їх членство у такому господарстві.


Покровська ОДПІ про отримання довідки-підтвердження статусу податкового резидента України

            Довідка-підтвердження статусу податкового резидента України (далі –Довідка) видається для підтвердження, що особа є платником податків в Україні і є резидентом України у розумінні договору про уникнення подвійного оподаткування між Україною (Урядом України) та відповідною країною.

            Відповідно до п.п.14.1.213  ст.14 Податкового кодексу України резиденти – це:

а) юридичні особи та їх відокремлені особи, які утворені та провадять свою діяльність відповідно до законодавства України з місцезнаходженням як на її території, так і за її межами;

б) дипломатичні представництва, консульські установи та інші офіційні представництва України за кордоном, які мають дипломатичні привілеї та імунітет;

 в) фізична особа - резидент – фізична особа, яка має місце проживання в Україні.

            У разі якщо фізична особа має місце проживання також в іноземній державі, вона вважається резидентом, якщо така особа має місце постійного проживання в Україні; якщо особа має місце постійного проживання також в іноземній державі, вона вважається резидентом, якщо має більш тісні особисті чи економічні зв’язки (центр життєвих інтересів) в Україні. У разі якщо державу, в якій фізична особа має центр життєвих інтересів, не можна визначити, або якщо фізична особа не має місця постійного проживання у жодній з держав, вона вважається резидентом, якщо перебуває в Україні не менше 183 днів (включаючи день приїзду та від’їзду) протягом періоду або періодів податкового року.

            Достатньою (але не виключною) умовою визначення місця знаходження центру життєвих інтересів фізичної особи є місце постійного проживання членів її сім’ї або її реєстрації як суб’єкта підприємницької діяльності.

            Довідку видають органи фіскальної служби за місцезнаходженням юридичної особи (місцем проживання фізичної особи) протягом 10-ти робочих днів з моменту подання письмового звернення такої особи.

            Отже, будь-який платник – юридична особа, фізична особа-підприємець, фізична особа може отримати Довідку в органах фіскальної служби за місцезнаходженням/місцем проживання (у тому числі за власним бажанням) протягом 10-ти робочих днів з моменту подання відповідного письмового звернення такої особи за умови, що така особа є резидентом України у розумінні п.п.14.1.213 ст.14 Податкового кодексу України, отримує доходи за межами України та підпадає під дію міжнародного договору України про уникнення подвійного оподаткування.


Самотня мати має право на застосування підвищеної податкової соціальної пільги

            Спеціалісти Покровської ОДПІ Головного управління ДФС у Донецькій області нагадують, що порядок надання податкових соціальних пільг (далі – ПСП) встановлений ст.169 Податкового кодексу України (далі – ПКУ).

            Згідно з нормами згаданої статті ПКУ будь-який платник податку на доходи фізичних осіб (далі – ПДФО) має право на зменшення суми загального місячного оподатковуваного доходу, отримуваного від одного роботодавця у вигляді заробітної плати, на суму ПСП у розмірі, що дорівнює 50 відсотків розміру прожиткового мінімуму для працездатної особи (у розрахунку на місяць), встановленому законом на 1 січня звітного податкового року.

            Платник ПДФО, який є одинокою матір’ю (батьком), вдовою (вдівцем) або опікуном, піклувальником, має право на ПСП у розмірі 150 відсотків суми пільги (у 2018 році – 1321,50 грн.), у розрахунку на кожну дитину віком до 18 років. Про наявність такого права необхідно зазначити у заяві про застосування ПСП, до якої додаються відповідні підтвердні документи.

            Отже, самотня мати має право на застосування ПСП у розмірі 150 відсотків суми пільги, яка визначена п.п.169.1.1 п.169.1 ст.169 ПКУ, у розрахунку на кожну дитину віком до 18 років, за умови дотримання процедур, зазначених п.п.169.4.1 п.169.4 ст.169 ПКУ, та наданням відповідних підтверджуючих документів.


 Не забудьте повідомити фіскальні органи про зміну прізвища або місця проживання

            Покровська ОДПІ Головного управління ДФС у Донецькій області інформує, що згідно зі ст.67 Конституції України кожен громадянин зобов’язаний сплачувати податки і збори у порядку і розмірах, встановлених законом.

            Відповідно до п.70.7 ст.70 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) фізичні особи - платники податків зобов’язані подавати до контролюючих органів відомості про зміну даних, які вносяться до облікової картки платника податків або повідомлення. Відомості про зміну даних подаються платником податку протягом місяця з дня  виникнення  таких змін шляхом подання відповідної заяви за формою 5-ДР до контролюючого органу  за своєю податковою адресою, а  фізична особа, яка не має постійного місця проживання в Україні, – до контролюючого органу за місцем отримання доходів або за місцезнаходженням  іншого об’єкта оподаткування.

            Пунктом п.45.1 ст.45 ПКУ передбачено, що платник податків зобов’язаний визначити свою податкову адресу. Податковою адресою платника податків - фізичної особи визнається місце її проживання, за яким вона береться на облік як платник податків у контролюючому органі. Платник податків - фізична особа може мати одну податкову адресу.

            Шановні громадяни! Не відкладайте свій візит до контролюючого органу – приведіть свої документи у відповідність до чинного податкового законодавства.


Замість традиційних РРО - мобільні телефони, планшети, ноутбуки

            Міністерство фінансів в червні цього року ініціювало пілотний проект реєстрації та експлуатації новітніх моделей для реєстрації розрахункових операцій - e-Receipt (електронний чек).

            Зокрема, у рамках пілотного проекту пропонується дозволити використовувати для реєстрації розрахунків мобільні телефони, планшети, ноутбуки та інші засоби комунікації.

            Нова система передбачатиме програмне забезпечення для платника (продавця), покупця та ДФС, а також буде інтегрована з Електронним кабінетом платника.

            Це також дозволить спростити процес ведення господарської діяльності, адже користування системою не потребує спеціальних знань та підготовки її користувачів.

            Наразі для запуску електронної системи e-Receipt Державна фіскальна служба активно веде консультації з бізнесом.

Власники елітних авто Донеччини  поповнили місцеві бюджети майже на  2,2 мільйони гривень

За шість місяців до місцевих бюджетів Донецької області сплачено майже 2,2 млн грн транспортного податку. У порівнянні з минулим роком надходження зросли на 1,26 млн грн,  або на 134 відсотки.

Із загальної суми понад 1,1 млн грн надійшло від автовласників - юридичних осіб та майже 1,0 млн грн  - від фізосіб.

Основну частку від надходжень транспортного податку сплатили власники елітних авто м. Маріуполь (505 тис. грн), м. Покровськ (393 тис. грн) та м. Бахмут і Бахмутського району (376 тис. грн) Донецької області.

Нагадаємо, транспортний податок сплачують власники легкових автомобілів, з року випуску яких минуло не більше п'яти років та середньоринкова вартість яких становить понад 375 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня. Ставка транспортного податку – 25 тисяч гривень на рік.

Фізичні особи повинні сплатити податок не пізніше 60 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення, юридичні особи – щоквартально авансовими внесками до 30 числа місяця, що наступає за звітним кварталом.


Донеччина підтримала українську армію майже 234  мільйонами гривень

За січень - червень 2018 року платники Донеччини спрямували на підтримку української армії 233,9 млн грн військового збору, що перевищує показник аналогічного періоду 2017 року на 22%. За червень сума надходження військового збору складає 48,3 млн грн, або на 21,6%, більше червня 2017 року.

Збільшення находжень військового збору – це підтвердження того, що все більше роботодавців регіону відмовляються від виплати заробітної плати в «конвертах» та офіційно оформлюють працівників на роботу.  Кожен, хто сумлінно сплачує військовий збір, робить свій внесок у підтримку наших військових у зоні проведення Операції Об`єднаних сил та зміцнення обороноздатності української армії.

Нагадуємо, що військовий збір впроваджено з 3 серпня 2014 року. Ставка збору складає 1,5% від об’єкта оподаткування. Платниками збору є фізичні особи – резиденти (нерезиденти), які отримують доходи з джерела їх походження в Україні, та податкові агенти.


Платниками Донеччини спрямовано на соціальне забезпечення майже 3,5 млрд гривень ЄСВ

За перше півріччя 2018 року до бюджету Донецької області надійшло
3 млрд 452 млн грн єдиного соціального внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, у тому числі у червні платниками Донеччини сплачено 658,4 млн грн єдиного внеску.

Повна виплата заробітної плати та сплата єдиного внеску – обов’язок кожного працедавця, тому фіскальними органами Донеччини постійно проводиться комплекс заходів з легалізації трудових доходів громадян.

Головне управління ДФС у Донецькій області нагадує, що своєчасна сплата єдиного внеску – це запорука зростання добробуту та гарантія соціального захисту населення.

Друк