Покровська ОДПІ ГУ ДФС у Донецькій області інформує:

Покровська ОДПІ запрошує на круглий стіл платників податків

23 квітня 2018 року о 10-00 в центрі обслуговування платників Селидівського відділення Покровської ОДПІ ГУ ДФС у Донецькій області (м.Селидове, вул.Гоголя, буд.1) відбудеться зустріч заступника начальника – начальника Селидівського відділення Покровської ОДПІ ГУ ДФС у Донецькій області Босенка Є.В. із суб’єктами господарювання, у форматі «круглий стіл», на якій буде обговорюватись тема «Комфортне обслуговування платників податків».

ДО УВАГИ ПЛАТНИКІВ ПОДАТКІВ!

Заступник начальника – начальник Покровсько-Добропільського управління ГУ ДФС у Донецькій області Єльникова Алла Петрівна проводить виїзний особистий прийом громадян в Покровській ОДПІ Головного управління ДФС у Донецькій області 21.05.2018 з 10-00 до 12-00.

Попередній запис громадян на особистий прийом здійснюється в приміщенні Покровської ОДПІ Головного управління ДФС за адресою: каб.1, вул. Європейська (Горького), буд.1, м. Покровськ з понеділка по п’ятницю з 9.00 до 13.00 та з 13.45 до 18.00 (у п’ятницю – до 16.45) або за телефоном: (06239) 22459.   

Попередній запис на особистий прийом  припиняється за десять робочих днів до календарної дати особистого прийому.

За січень – березень 2018 року платниками Покровської ОДПІ сплачено 579,1 мільйона гривень податків та зборів

          За січень-березень 2018 року платниками Покровської ОДПІ ГУ ДФС у Донецькій області сплачено до Зведеного бюджету 579,1 млн грн податків, зборів та інших обов’язкових платежів. Державний бюджет поповнився на 239,2 млн грн, місцевий – на  339,9 млн грн.

У порівнянні з аналогічним періодом попереднього року надходження зросли більше ніж на третину. Додаткові  надходження становлять майже 119,8 млн грн., у т.ч. до державного бюджету - понад 60,2 млн грн., до місцевих– понад 59,6 млн грн.

            Податок на доходи фізичних осіб традиційно залишається рекордсменом у наповненні Зведеного бюджету, його надходження за січень-березень місяць п.р. становлять 361,0 млн грн., та спрямувалися відповідно до державного бюджету – в сумі 92,1 млн грн., та місцевих бюджетів – в обсязі 268,9 млн грн.

Своєчасна та повна сплата податків і зборів до бюджетів усіх рівнів – це одна з передумов відновлення фінансової стабільності та добробуту нашої країни та кожного її громадянина. 

Працівники органів ДФС, у свою чергу, прагнуть забезпечити відкритий формат взаємодії з платниками податків, створити для бізнесу більш комфортні умови шляхом надання якісних консультативних послуг,  приведення електронних сервісів до європейських стандартів, а також впровадження нових.

Сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» у Покровській ОДПІ ГУ ДФС у Донецькій області на тему: «Легалізація трудових відносин та прозора виплата заробітної плати»

            «Гаряча лінія» - є традиційним форматом спілкування платників податків  з фахівцями фіскальної служби. Так, 10 квітня відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему: «Легалізація трудових відносин та прозора виплата заробітної плати» за участі заступника начальника – начальника Мирноградського відділення Покровської ОДПІ ГУ ДФС у Донецькій області Третяк Лариси Анатоліївни. 

            Пропонуємо до уваги відповіді на найбільш актуальні питання, з якими абоненти звертались на «гарячу лінію»:

Питання:  Коли потрібно подавати повідомлення про прийняття працівника на роботу?

            Відповідь: У Постанові КМУ «Про порядок повідомлення Державній фіскальній службі та її територіальним органам про прийняття працівника на роботу» зазначено, що повідомлення про прийняття працівника на роботу  подається до початку роботи  працівника за укладеним трудовим договором.

Питання: Як оподатковуються доходи у формі заробітної плати?

            Відповідь: Відповідно до п.164.6 ст.164 ПКУ під час нарахування доходів у формі заробітної плати база оподаткування визначається як нарахована заробітна плата, зменшена на суму єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, страхових внесків до Накопичувального фонду, а у випадках, передбачених законом, - обов’язкових страхових внесків до недержавного пенсійного фонду, які відповідно до закону сплачуються за рахунок заробітної плати працівника, а також на суму податкової соціальної пільги за її наявності.

Згідно з п.167.1 ст.167 ПКУ ставка податку становить 18 відсотків бази оподаткування щодо доходів, нарахованих (виплачених, наданих) (крім випадків, визначених у п.167.2 - 167.5 цієї статті), у тому числі, але не виключно у формі: заробітної плати, інших заохочувальних та компенсаційних виплат або інших виплат і винагород, які нараховуються (виплачуються, надаються) платнику у зв’язку з трудовими відносинами та за цивільно-правовими договорами.

Питання:  Яким чином подати повідомлення про прийняття працівника на роботу?

            Відповідь: Повідомлення подається до контролюючого органу особисто платником або уповноваженою ним особою, або засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації електронного підпису підзвітних осіб у порядку, визначеному законодавством (за номером документу F 3001001).

Питання:  Які передбачені штрафні санкції за неоформленого працівника?

Відповідь: Відповідно до статті 265 «Кодексу законів про працю» посадові особи органів державної влади та органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій, винні у порушенні законодавства про працю, несуть відповідальність згідно з чинним законодавством. Юридичні та фізичні особи - підприємці, які використовують найману працю, несуть відповідальність у вигляді штрафу.  Так, наприклад, в разі фактичного допуску працівника до роботи без оформлення трудового договору (контракту), оформлення працівника на неповний робочий час у разі фактичного виконання роботи повний робочий час, установлений на підприємстві, та виплати заробітної плати (винагороди) без нарахування та сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування та податків накладається штраф у тридцятикратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення, за кожного працівника, щодо якого скоєно порушення; за порушення встановлених строків виплати заробітної плати працівникам, інших виплат, передбачених законодавством про працю, більш як за один місяць, виплата їх не в повному обсязі - у трикратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення; за недотримання мінімальних державних гарантій в оплаті праці - у десятикратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення, за кожного працівника, щодо якого скоєно порушення; за недотримання встановлених законом гарантій та пільг працівникам, які залучаються до виконання обов'язків, передбачених законами України "Про військовий обов'язок і військову службу", "Про альтернативну (невійськову) службу", "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", - у десятикратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення, за кожного працівника, щодо якого скоєно порушення; за недопущення до проведення перевірки з питань додержання законодавства про працю, створення перешкод у її проведенні - у трикратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення. ; за вчинення дій, передбачених абзацом шостим цієї частини, при проведенні перевірки з питань виявлення порушень, зазначених в абзаці другому цієї частини, - у стократному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення.

З  01.01.2018 р. розмір мінімальної заробітної плати становить 3723,00 грн., тобто розмір штрафу за фактичний допуск працівника до роботи без оформлення трудового договору (контракту) складає 111690,00 грн..

Покровська ОДПІ запрошує до декларування доходів

Покровська ОДПІ ГУ ДФС у Донецькій області нагадує, що з 1 січня 2018 року розпочалася кампанія декларування доходів громадян, отриманих у 2017 році. Тож обов’язок подання декларації у громадян настає у випадку отримання таких доходів:

- від особи, яка не є податковим агентом (тобто від інших фізичних осіб, які не зареєстровані як самозайняті особи, у т.ч.: надання репетиторських послуг, послуг з перевезення громадян, бухгалтерські послуги тощо);

- іноземних доходів;

- від операцій з інвестиційними активами;

- від надання в оренду (суборенду), житловий найм (піднайм) нерухомості, якщо орендар є фізичною особою, яка не є суб’єктом господарювання;

- від успадкування чи отримання у дарунок коштів, майна, майнових чи немайнових прав від осіб, які не є членами сім’ї першого та другого ступеня споріднення;

- за ухвалою суду, за якою прийнято рішення про зміну власника та перехід права власності на рухоме майно;

- у вигляді суми заборгованості, за якою минув строк позовної давності у сумі, що перевищує 50% місячного прожиткового мінімуму, діючого для працездатної особи на 1 січня звітного податкового року;

- при отриманні цільової благодійної допомоги, не використаної та не повернутої благодійнику у строки, визначені законодавством;

- при отриманні нецільової благодійної допомоги, у разі якщо загальна сума такої допомоги перевищує граничний розмір, встановлений пп.169.4.1 п.169.4 ст.169 Податкового кодексу України;

- при отриманні основної суми боргу (кредиту), прощеного (анульованого) кредитором за його самостійним рішенням, не пов’язаним з процедурою банкрутства, до закінчення строку позовної давності, у разі якщо його сума перевищує 25 відсотків однієї мінімальної заробітної плати (у розрахунку на рік), встановленої на 1 січня звітного податкового року;

- від продажу власної сільськогосподарської продукції, якщо сукупний розмір земельних часток (паїв), виділених в натурі (на місцевості), перевищує 2 гектари.

Термін надання декларації громадянами, які отримали вищевказані доходи, не пізніше 1 травня 2018 року.

 Нюанси подання платниками податків податкової звітності в електронному вигляді

У Покровській ОДПІ ГУ ДФС у Донецькій області наголошують, що подання платниками податків (юридичними або самозайнятими особами) податкової звітності в електронному вигляді здійснюється на підставі договору про визнання електронних документів (далі – Договір), шляхом надсилання в електронному вигляді заяви про приєднання до Договору, яка направляється до контролюючого органу за основним місцем обліку платника.

Фізичні особи, які не є самозайнятими особами, мають право подавати електронні документи до контролюючих органів виключно з використанням електронного цифрового підпису (далі – ЕЦП) без укладання Договору.

Послуги ЕЦП можуть бути отримані у будь-якому акредитованому центрі сертифікації ключів.

Після накладання ЕЦП платник здійснює шифрування електронного документа з дотриманням вимог до форматів криптографічних повідомлень, затверджених в установленому законодавством порядку, та надсилає його у форматі (стандарті) засобами телекомунікаційного зв’язку до адресата протягом операційного дня з урахуванням встановлених законодавством граничних строків для подання таких документів. Контроль за введенням даних, їх повнотою та достовірністю при створенні електронного документа покладається на платника.

Нагадуємо громадянам про випадки звільнення від обов’язку подання декларації про доходи

Спеціалісти Покровської ОДПІ ГУ ДФС у Донецькій області звертають увагу, що платники податку звільняються від обов’язку подання податкової декларації про майновий стан і доходи (далі – Декларація) у випадках:

а) незалежно від виду та суми отриманих доходів платники податку, які:

- є малолітніми/неповнолітніми або недієздатними особами і при цьому перебувають на повному утриманні інших осіб (у тому числі батьків) та/або держави станом на кінець звітного податкового року;

- перебувають під арештом або є затриманими чи засудженими до позбавлення волі, перебувають у полоні або ув’язнені на території інших держав станом на кінець граничного строку подання декларації;

- перебувають у розшуку станом на кінець звітного податкового року;

- перебувають на строковій військовій службі станом на кінець звітного податкового року;

б) в інших випадках, визначених розділом IV Податкового кодексу України (далі – ПКУ).

Крім того, декларація не подається і обов’язок платника податку щодо подання Декларації вважається виконаним (це передбачено ст.179 ПКУ), якщо платник податку отримував доходи:

- від податкових агентів, які згідно з розділом IV ПКУ не включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу;

- виключно від податкових агентів незалежно від виду та розміру нарахованого (виплаченого, наданого) доходу, крім випадків, прямо передбачених розділом IV ПКУ;

- від операцій продажу (обміну) майна, дарування, при нотаріальному посвідченні договорів за якими був сплачений податок відповідно до розділу IV ПКУ;

- у вигляді об’єктів спадщини, які відповідно до розділу IV ПКУ оподатковуються за нульовою ставкою податку та/або з яких сплачено податок відповідно до ст. 174 ПКУ.

Переміщення товарних вантажів

Головне управління ДФС у Донецькій області нагадує платникам податків, що з питань щодо переміщення товарних платежів через контрольні пункти в’їзду або виїзду зони проведення АТО, що належать до компетенції органів Державної фіскальної служби України, можна звернутись з 9 до 18 годин за телефонами «гарячої лінії»: 0993683346 або 0507068055.

 

Друк