ПОКРОВСЬКА ОДПІ ГУ ДФС У ДОНЕЦЬКІЙ ОБЛАСТІ ІНФОРМУЄ

Увага! Стартувала кампанія декларування громадянами доходів, одержаних протягом 2017 року

З початку 2018 року стартувала кампанія декларування громадянами доходів, одержаних протягом 2017 року. За вибором платника податків декларації подаються за місцем своєї податкової адреси особисто або уповноваженою на це особою; поштою або засобами електронного зв’язку.

1478680931 pomsta 1Звертаємо увагу, що поштою документи потрібно надсилати з повідомленням про вручення та з описом про вкладення не пізніше, ніж за п’ять днів до закінчення граничного строку подання. Якщо ж декларація подається в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації електронного підпису, то надсилати її потрібно не пізніше закінчення останньої години граничного строку подання.

У разі необхідності, у Центрах обслуговування платників, декларанти зможуть отримати безкоштовні консультації і допомогу в заповненні податкової декларації про майновий стан і доходи. Бланки декларацій надаються платникам податків безкоштовно.

 - для громадян та осіб, які проводять незалежну професійну діяльність, – до 1 травня року, що настає за звітним;

- для підприємців (крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування)  – протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу (року).

Звертаємо увагу, що до доходів, які згідно законодавчих вимог підлягають обов’язковому декларуванню, належать:

- доходи , з яких при нарахуванні або виплаті ПДФО не утримувався;

- доходи від особи, яка не є податковим агентом (в тому числі від здачі в оренду власного рухомого чи нерухомого майна, продажу власного майна, продажу власної сільгосппродукції фізичним особам, тощо);

- спадок від осіб, які не є членами сім’ї першого та другого ступеня споріднення та подарунки від осіб, які не є членами сім’ї першого ступеня споріднення;

- доходи від продажу інвестиційних активів;

- іноземні доходи.


Увага платникам, які сплачують податок на прибуток!

Покровська ОДПІ ГУ ДФС у Донецькій області звертає увагу платників на те, що податкова декларація з податку на прибуток за 2017 рік подається за формою, затвердженою наказом Міністерства фінансів України від 20.10.2015 №897 (в редакції наказу Міністерства фінансів України від 28 квітня 2017 року №467).

Обов’язковим є надання форм фінансової звітності одночасно з податковою декларацією з податку на прибуток підприємств.

Терміни надання декларації з податку на прибуток:

за базовий звітний період, що дорівнює календарному кварталу  9 лютого 2018 року. Код форми J0100116.

за базовий звітний період, що дорівнює календарному (2017) року - до 01 березня  2018 рокуКод форми   J0108104.

Терміни сплати податку на прибуток: для квартальної звітності - 19 лютого 2018 року,  для річної –  9 березня 2018 року.


Граничний термін подання річної звітності фізичними особами - підприємцями, які застосовують загальну систему оподаткування

Покровська ОДПІ ГУ ДФС у Донецькій області повідомляє про те, що відповідно до п. 2 розд. ІІІ Порядку формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 14.04.2015 № 435 із змінами та доповненнями (далі – Порядок № 435), ФОП, у тому числі ФОП платники ЄП, без використання праці найманих працівників, формують та подають звіт щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – Звіт) самі за себе один раз на рік до 10 лютого року, наступного за звітним періодом. Звітним періодом є календарний рік.

Якщо останній день строку подання Звіту припадає на вихідний, святковий день чи інший неробочий день, то останнім днем подання Звіту вважається перший після нього робочий день (п. 14 розд. ІІ Порядку № 435).

Згідно з абзацом третім частини восьмої ст. 9 Закону України від 08 липня 2010 року № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» зі змінами та доповненнями ФОП, крім ФОП платників ЄП, зобов’язані сплачувати єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – ЄВ), нарахований за календарний рік, до 10 лютого наступного року.

Пунктом першим ст. 530 Цивільного кодексу України від 16 січня 2003 року № 435-IV визначено, якщо у зобов’язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Відповідно до п.п. 49.18.5 п. 49.18 ст. 49 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI із змінами та доповненнями податкові декларації подаються за базовий звітний (податковий) період, що дорівнює календарному року для платників податку на доходи фізичних осіб - підприємців, – протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) року.

Тобто, граничний термін подання Звіту та сплати ЄВ за себе ФОП, які застосовують загальну систему оподаткування, за рік – 9 лютого. 

Якщо останній день строку подання Звіту припадає на вихідний, святковий день чи інший неробочий день, то останнім днем подання Звіту вважається перший після нього робочий день.  


 

Яким буде розмір податкової соціальної пільги у 2018 році

Покровська ОДПІ ГУ ДФС у Донецькій області нагадує, що розмір податкової соціальної пільги безпосередньо залежить від розміру прожиткового мінімуму для працездатної особи (у розрахунку на місяць), встановленого законом на 1 січня звітного податкового року.

Прожитковий мінімум для працездатних осіб на 1 січня 2018 року, згідно із прийнятого держбюджету на 2018, передбачено в розмірі 1762 гривень.

Так, відповідно становитиме:

- 100% - тисячу сімсот шістдесят два х 0,5 відповідно 881 грн;

- 150% - 1321,50 грн;

- 200% - 1762 грн.

Податкова соціальна пільга у 2018 році, як і раніше, буде застосовуватися до доходу у вигляді зарплати, a також прирівняних до неї виплат, якщо розмір такого доходу не перевищує розміру прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб станом на 1 січня 2018 року, помноженого нa коефіцієнт 1,4 та округленої до найближчих 10 грн.

Тобто максимальний розмір зарплати, до якого може бути застосована звичайна податкова соціальна пільга у 2018 році, це 1762 х 1,4 та становитиме 2470 грн.


Функціонування інформаційно-телекомунікаційної системи «Електронний кабінет»

Відповідно до наказу Міністерства фінансів України від 14.07.2017 №637 «Про затвердження Порядку функціонування Електронного кабінету», зареєстрованого в Міністерстві юстиції 01 серпня 2017 року за №942/30810, запроваджено інформаційно-телекомунікаційну систему «Електронний кабінет».

Створення ІТС «Електронний кабінет» забезпечено на базі існуючого електронного сервісу «Електронний кабінет платника».

 Електронний кабінет має функціональні частини: відкрита  (загальнодоступна) частина та приватна частина (особистий кабінет).

Для забезпечення взаємодії засобами Електронного кабінету в приватній частині (особистий кабінет), яка є індивідуальною персоніфікованою веб-сторінкою користувача, платник податків здійснює електронну ідентифікацію з використанням ЕЦП відповідальних осіб платника (директора, бухгалтера, осіб, які мають право підпису), наданого будь-яким акредитованим центром сертифікації ключів відповідно до Закону України «Про електронний цифровий підпис».

Приватна частина (особистий кабінет) Електронного кабінету забезпечує надання платнику податків послуг, перелік яких передбачено Податковим кодексом України.

Для забезпечення можливості незалежної перевірки коректності роботи Електронного кабінету у розділі «Електронна звітність» офіційного веб-порталу ДФС розміщено перелік тестових платників.

Вхід до Електронного кабінету здійснюється за адресою: http://cabinet.sfs.gov.ua, а також через офіційний веб-портал ДФС


Організація роботи Покровської ОДПІ з розгляду звернень громадян та  запитів на публічну інформацію за 2017 рік

Робота зі зверненнями громадян та запитами на публічну інформацію – важлива складова у діяльності фіскальної служби. У такий спосіб забезпечується зворотний зв’язок із  громадськістю. На сьогодні основне завдання – забезпечити кваліфікований, неупереджений, об’єктивний і своєчасний розгляд звернень та запитів з метою оперативного вирішення порушених у них питань, задоволення законних вимог заявника.

З початку року Покровською ОДПІ Головного управління ДФС у Донецькій області розглянуто 20 звернень громадян, в тому числі 2 колективних звернення, за їх результатами: на 13 звернень надано відповідні роз`яснення, направлено на розгляд за належністю до інших органів відповідно до статті 7 Закону України «Про звернення громадян» – 5 звернень, відмовлено в задоволенні  - 2 звернення.

Основні питання, які порушено у письмових зверненнях, що надійшли на розгляд до інспекції  - нарахування та сплата єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (8 звернень),  проведення контрольно - перевірочної роботи (4 звернення), адміністрування податку на доходи фізичних осіб (3 звернення), реєстрація та облік платників податків (2 звернення).

Усі звернення громадян розглянуто у законодавчо встановлені терміни. Порушень термінів надання відповідей на звернення громадян за звітний період не встановлено.

За січень-грудень 2017 року до Покровської ОДПІ Головного управління ДФС у Донецькій області надійшло 27 запитів на публічну інформацію, що на 19 запитів менше, ніж за 2016 рік.

Фахівці Покровської ОДПІ звертають увагу, що звернення може бути усним чи письмовим, подано окремою особою або групою осіб. Усне звернення викладається громадянином на особистому прийомі або за допомогою засобів телефонного зв'язку, та реєструється посадовою особою.

Звернення, оформлене без дотримання зазначених вимог, повертається заявнику з відповідними роз'ясненнями не пізніш як через десять днів від дня його надходження, крім випадків, передбачених частиною першою статті 7 Закону «Про зверенення громадян».


За 12 місяців 2017 року платниками Покровської ОДПІ сплачено понад 2 мільярда гривень податків та зборів

За 12 місяців 2017 року платниками Покровської ОДПІ ГУ ДФС у Донецькій області сплачено до Зведеного бюджету України 2030,8 млн грн податків, зборів та обов’язкових платежів. Державний бюджет поповнився на 811,4 млн грн, та на 1219,4 млн грн - місцеві скарбниці.

У порівнянні з аналогічним періодом попереднього року надходження зросли більше, ніж на 30 відсотків. Додаткові надходження становлять майже 470,2 млн грн., у т.ч. до державного бюджету - понад 173 млн грн., до місцевих– понад  298 млн  грн.

Найбільше платники регіону сплатили податку на доходи фізичних осіб, надходження якого з початку року становлять 1261 млн грн, та спрямувалися відповідно до державного бюджету - в сумі 320,8 млн грн, та місцевих бюджетів – в обсязі 940,4 мільйона гривень.

Щиро дякуємо всім сумлінним платникам податків за їх своєчасну та повну сплату податків і зборів до бюджетів усіх рівнів, бо це -  одна з передумов відновлення фінансової стабільності та добробуту нашої країни та кожного її громадянина. 

Працівники органів ДФС, у свою чергу, прагнуть забезпечити відкритий формат взаємодії з платниками податків, створити для бізнесу більш комфортні умови шляхом надання якісних консультативних послуг,  приведення електронних сервісів до європейських стандартів, а також впровадження нових.


Понад 16 мільярдів гривень податків сплатили підприємства Донеччини за підсумками 2017 року

За результатами роботи Головного управління ДФС у Донецькій області за 2017 рік до зведеного бюджету країни від сплати податків, зборів та інших обов’язкових платежів надійшло 16,3 млрд грн, що на 2,8 млрд грн перевищує показники 2016 року.

Відповідно до розподілу коштів більше половини від загальної суми надходжень, а саме 57%, перераховано до місцевих бюджетів регіону. Цьогоріч місцеві громади отримали 9,4 млрд грн, що на 941 млн грн більше, ніж у 2016 році. Додаткові кошти, які надходять на рахунки місцевих громад, спрямовуються на поліпшення соціальних умов мешканців регіону.

До Державного бюджету України з початку звітного року суб’єкти господарювання Донецької області спрямували 7,0 млрд грн, що на 37%  або на 1 млрд 896 млн грн  більше, ніж за дванадцять місяців 2016 року.

Позитивна динаміка надходжень до бюджетів усіх рівнів досягнута завдяки злагодженій роботі органів фіскальної служби Донеччини та сумлінному ставленню платників податків до сплати податкових зобов’язань.

Впродовж 2017 року основні бюджетоутворюючі джерела залишились незмінними:

52% - податок на доходи фізичних осіб (8 млрд 502 млн грн);

13% - податок на додану вартість (2 млрд 86 млн грн);

11% - податок на прибуток підприємств (1 млрд 844 млн грн);

5% - екологічний податок (951 млн гривень).


Легалізація заробітної плати і зайнятості населення

Важливою проблемою в трудових відносинах між роботодавцем і найманим працівником на даний час є легалізація зайнятості населення. Як свідчить практика багато роботодавців  (в основному це малий та середній бізнес) не укладають трудові договори з найманими працівниками.

Незважаючи на роз’яснення в пресі та вимоги діючого законодавства, оформлення найманих працівників належним чином на сьогодні є серйозною проблемою. Громадяни погоджуються на будь-які умови роботодавця, при цьому втрачають можливість користування державними гарантіями, зокрема: субсидією, державною соціальною допомогою малозабезпеченим сім’ям, втрачають трудовий стаж. Отримуючи заробітну плату неофіційно, «в конвертах», працівник втрачає своє законне право на щорічну відпустку, а у випадку виробничої травми або захворювання – оплату лікарняних листів, страхових виплат і т д. Ухиляючись від оформлення трудових відносин з найманими працівниками, роботодавець позбавляє їх права на основну та додаткову відпустки, на оплату лікарняного, на дотримання встановленої законодавством норми тривалості робочого часу, на допомогу по безробіттю, на гарантії за колективним договором, на соціальне страхування від нещасних випадків на виробництві та на пенсійне забезпечення. Погоджуючись на “тіньову” зайнятість, працівники повинні розуміти, що їх очікують ризики пов’язані з захистом своїх трудових прав та соціальним захистом у разі скрутних життєвих обставин.

Шановні роботодавці ! Закликаємо Вас зробити крок назустріч суспільству – легалізувати зайнятість населення та відмовитись від виплати зарплати «в конвертах». Це дозволить: зняти соціальну напругу, громадянам отримати реальну соціальну підтримку.

Шановні працівники! Для реалізації своїх трудових прав та забезпечення оптимального та благоприємного рівня свого майбутнього Ви повинні вимагати від роботодавця легального оформлення трудових відносин через укладання трудового договору, а також регламентацію трудових відносин відповідно до чинного трудового законодавства. У разі відмови роботодавця кожен громадянин має право звернутися до компетентних державних органів за захистом своїх конституційних прав.


ГРАФІК

особистого прийому громадян керівництвом Головного управління

Державної фіскальної служби у Донецькій області

Погорєлий Сергій Степанович –  начальник ГУ ДФС у Донецькій області – кожен четвер місяця з 10 год.00 хв. до 12 год.00 хв.

Долозіна Ірина Леонідівна – перший заступник начальника ГУ ДФС у Донецькій області – кожен вівторок  місяця з 10 год.00 хв. до 12 год.00 хв.

Перунін Віталій Михайлович – перший заступник начальника ГУ ДФС у Донецькій області –  кожна середа місяця з 10 год.00 хв. до 12 год.00 хв.

Дарменко В’ячеслав Миколайович – заступник начальника ГУ ДФС у Донецькій області – кожен вівторок місяця з 14 год.00 хв. до 16 год.00 хв.

Лунькова Світлана Іванівна – заступник начальника ГУ ДФС у Донецькій області – кожна п’ятниця місяця з 10 год.00 хв. до 12 год.00 хв.

Погосян Марина Лаврентіївна заступник начальника ГУ ДФС у Донецькій області – кожен понеділок  місяця з 10 год.00 хв. до 12 год.00 хв.

Троханенко Олександр Васильович – заступник начальника ГУ ДФС у Донецькій області – кожна середа місяця з 14 год.00 хв. до 16 год.00 хв.

Гринцов Олександр Васильович – заступник начальника - начальник Костянтинівсько-Дружківського управління ГУ ДФС у Донецькій області –      кожна середа місяця з 14 год.00 хв. до 16 год.00 хв.

Долгальов Віталій Юрійович – в.о. заступника начальника - начальника Краматорського управління ГУ ДФС у Донецькій області  – кожна п’ятниця місяця з 14 год.00 хв. до 16 год.00 хв.

Єльникова Алла Петрівна – заступник начальника – начальник Покровсько-Добропільського управління Головного управління ДФС у Донецькій області – кожен понеділок  місяця з 14 год.00 хв. до 16 год.00 хв.

Чубаров Олексій Дмитрович – заступник начальника - начальник Волновасько-Мангушського управління ГУ ДФС у Донецькій області – кожен четвер місяця з 14 год.00 хв. до 16 год.00 хв.

Пахолок Ігор Васильович  – в.о. заступника начальника ГУ ДФС у Донецькій області – начальника управління оперативного забезпечення на окремих територіях зон АТО – друга середа місяця з 14 год.00 хв. до 16 год.00 хв.


ГРАФІК

особистого прийому громадян посадовими особами структурних підрозділів Головного управління Державної фіскальної служби

у Донецькій області

Управління організації роботи  – кожен перший понеділок місяця з 14 год. 00 хв. до 18 год. 00 хв.

Відділ охорони державної таємниці, технічного та криптографічного захисту інформації  – кожен перший вівторок місяця з 14 год. 00 хв. до 18 год. 00 хв.

Управління матеріального забезпечення та розвитку інфраструктури – кожна перша середа місяця з 14 год. 00 хв. до 18 год. 00 хв.

Управління по роботі з персоналом – кожен  перший четвер місяця з 14 год. 00 хв. до 18 год. 00 хв.

Управління фінансування, бухгалтерського обліку та звітності – кожна перша п’ятниця місяця з 14 год. 00 хв. до 16 год. 45 хв.

Управління внутрішнього аудиту – кожен третій понеділок місяця з 14 год. 00 хв. до 18 год. 00 хв.

Управління моніторингу доходів та обліково-звітних систем – кожен третій вівторок місяця з 14 год. 00 хв. до 18 год. 00 хв.

Управління обслуговування платників – кожна третя середа місяця з 09 год. 00 хв. до 13 год. 00 хв.

Управління інформаційних технологій – кожен  третій четвер місяця з 14 год. 00 хв. до 18 год. 00 хв.

Юридичне управління – кожна третя п’ятниця місяця з 09 год. 00 хв. до 13 год. 00 хв.

Управління податків і зборів з юридичних осіб - кожен другий понеділок місяця з 14 год. 00 хв. до 18 год. 00 хв.

Управління податків і зборів з фізичних осіб – кожен другий вівторок місяця з 14 год. 00 хв. до 18 год. 00 хв.

Управління аудиту – кожна друга середа місяця з 14 год. 00 хв. до 18 год. 00 хв.

Управління боротьби з відмиванням доходів, одержаних злочинним шляхом – кожна друга п’ятниця місяця з 09 год. 00 хв. до 13 год. 00 хв.

Управління погашення боргу – кожен четвертий понеділок місяця з 09 год. 00 хв. до 13 год. 00 хв.

Оперативне управління - кожен четвертий вівторок місяця з 14 год. 00 хв. до 18 год. 00 хв.

Управління внутрішньої безпеки територіальних органів ДФС у Донецькій області – кожна четверта середа місяця з 14 год. 00 хв. до 18 год. 00 хв.

Слідче управління фінансових розслідувань – кожен четвертий четвер місяця з 09 год. 00 хв. до 13 год. 00 хв.

Управління оперативного забезпечення на окремих територіях зон АТО –  кожна перша п’ятниця місяця з 14 год. 00 хв. до 16 год. 45 хв.

Управління контролю за обігом та оподаткуванням підакцизних товарів –  кожна перша середа місяця з 09 год. 00 хв. до 13 год. 00 хв.

Бахмутське управління – кожен понеділок місяця з 09 год. 00 хв. до 13 год. 00 хв.

Костянтинівське-Дружківське управління – кожен вівторок місяця з 09 год. 00 хв. до 13 год. 00 хв.

Краматорське управління – кожна середа місяця з 09 год. 00 хв. до 13 год. 00 хв.

Покровсько-Добропільське управління – кожен четвер місяця з 09 год. 00 хв. до 13 год. 00 хв.

Маріупольське управління – кожна п’ятниця місяця з 09 год. 00 хв. до 13 год. 00 хв.

Слов’янське управління – кожен понеділок місяця з 14 год. 00 хв. до 18 год. 00 хв.

Волновасько-Мангушське управління – кожен вівторок місяця з 14 год. 00 хв. до 18 год. 00 хв.

Мар’їнське управління – кожна середа місяця з 14 год. 00 хв. до 18 год. 00 хв.

Поштова адреса Головного управління Державної фіскальної служби у Донецькій області: 87526, м. Маріуполь, вул. 130-ї Таганрозької дивізії, буд. 114.

Адреса приймальні громадян Головного управління Державної фіскальної служби у Донецькій області: 87515, м. Маріуполь, вул. Георгіївська, буд. 2.

Попередній запис громадян на особистий прийом до керівництва та посадових осіб структурних підрозділів Головного управління Державної фіскальної служби у Донецькій області здійснюється за телефоном (0629) 47-00-37  з понеділка по п`ятницю з 9 год. 00 хв.  до 13 год. 00 хв. та з 13 год. 45 хв. до 18 год. 00 хв. (у п`ятницю до 16 год. 45 хв.).

Попередній запис на особистий прийом до керівництва органу ДФС припиняється за десять робочих днів до дати особистого прийому, до посадових осіб структурних підрозділів ГУ ДФС у Донецькій області – за п'ять робочих днів до дати особистого прийому. Запис на наступний прийом розпочинається в день припинення запису на черговий прийом.

Друк