Використання новітніх інформаційних технологій у виборчому процесі

Голова Центральної виборчої комісії Михайло Охендовський вважає, що запровадження новітніх інформаційних технологій має підвищити довіру суспільства до результатів виборів.
 

Про це він сказав під час міжнародної конференції "Використання новітніх інформаційних технологій у виборчому процесі: виклики, ризики, перспективи", йдеться у повідомленні відділу взаємодії із ЗМІ Секретаріату ЦВК, що є у розпорядженні Укрінформу.

"А загалом, на моє переконання, запровадження новітніх інформаційних технологій в Україні може і повинно стати засобом підвищення рівня довіри суспільства до результатів виборів. Якщо запровадження таких технологій відбуватиметься за широкої дискусії, підтримки всіх зацікавлених суб'єктів та за умови всебічної оцінки потенційних ризиків до прийняття остаточних рішень", - наголосив він.

inf teh

Вибори є одним із ключових елементів демократичних систем управління. Це - найвище реальне вираження волі народу, конституційний спосіб формування як органів державної влади, так і органів місцевого самоврядування на основі вільного волевиявлення громадян.

Сучасний світ вже неможливо уявити без інформаційних технологій, які пронизують усі сфери суспільного життя.

Найновіші досягнення у сфері комп’ютерних технологій і телекомунікацій, масова комп’ютеризація та розвиток ефективних інформаційних технологій вплинули і на механізм організації підготовки та проведення виборів і референдумів, світові тенденції здійснення яких демонструють поступову технологізацію виборчого процесу.

Міжнародний досвід впровадження новітніх технологій у виборчий процес на сьогодні є досить різноманітним та охоплює як процес обліку виборців та кандидатів, так і здійснення голосування з використанням електронних засобів, автоматизованого підрахунку голосів із застосуванням електронних пристроїв та спеціального програмного забезпечення.

Принципи та стандарти застосування новітніх технологій під час виборчого процесу сформульовано в багатьох документах Ради Європи, ОБСЄ та інших міжнародних організацій. Як передбачено Кодексом належної практики у виборчих справах Венеціанської комісії, неодмінною умовою застосування інформаційних технологій у виборах є забезпечення достовірності результатів виборів, довіри до результатів виборів з боку виборців, а також захищенність даних від несанкціонованих втручань.

На Міжнародній конференції “Використання новітніх інформаційних технологій у виборчому процесі: виклики, ризики, перспективи”, яку Центральна виборча комісія провела спільно з Офісом Ради Європи в Україні, Міжнародною фундацією виборчих систем в Україні (IFES) та Координатором проектів ОБСЄ в Україні відбувся обмін досвідом з виборчими органами іноземних держав, міжнародними організаціями щодо організації виборчого процесу із застосуванням новітніх інформаційних технологій, підготовки пропозицій стосовно можливостей його використання під час організації підготовки і проведення виборів в України та вдосконалення законодавства із зазначених питань.

Відділ ведення Державного реєстру виборців

Друк E-mail